Luidspreker: werking en gebruik

De werking van een luidspreker voor muziek kan samengevat worden als het omzetten van elektrische audiosignalen in geluidsgolven die zich door de lucht verplaatsen en die wij ervaren als muziek. Een perfecte luidspreker zorgt ervoor dat het elektrisch signaal omgezet wordt in geluid zonder vervorming bij alle mogelijke volumes. Hieronder bespreken we enkele essentiële kenmerken die een invloed hebben op de luidsprekerwerking en het gebruik ervan.

Koop hier jouw inbouwluidspreker of opbouwluidspreker rechtstreeks bij de fabrikant

Hoe worden klanken weergegeven?

Een luidspreker werkt met een of verschillende speakers (ook drivers genoemd), afhankelijk van het type luidspreker. Dit is nodig voor een optimale spreiding van het geluid. Deze verschillende speakers geven samen het volledige frequentiegebied weer. Sommige tonen worden door een en dezelfde speaker weergegeven. We onderscheiden:

  • Subwoofer – De subwoofer is een speaker die de allerlaagste tonen van het hoorbare spectrum weergeeft, met name de tonen die onder de frequenties van de woofer liggen. Je vindt subwoofers vooral bij home-cinema’s, maar ze kunnen ook goed van pas komen bij kleinere luidsprekers omdat deze minder lage klanken geven.
  • Woofer – De woofer wordt ook wel de basspeaker genoemd. Deze speaker geeft de lage tonen weer. Bij een tweewegluidspreker staat de woofer ook in voor de middentonen. In dit geval spreken we van een bas-/middenspeaker.
  • Middenspeaker – Deze speaker geeft de middentonen weer. Dit zijn de tonen tussen de bas en de tweeter. In de praktijk zijn dit vooral stemmen en grondtonen van instrumenten.
  • Tweeter – De tweeter is verantwoordelijk voor de hoogste klanken, van 2.000 Hz tot 20.000 Hz en zelfs nog veel hoger.

Benieuwd naar de klanken van deze verschillende speakers? Ga langs bij ons voor een luistersessie.

Scheidingsfilter: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Luidsprekers met meerdere speakers hebben een scheidingsfilter. Deze filter deelt het ingangssignaal op volgens de verschillende frequenties en verdeelt deze over de respectievelijke speakers. Woofer, middenspeaker en tweeter krijgen zo de frequentiebereiken toebedeeld waarvoor ze ontworpen zijn. Een scheidingsfilter beperkt vervorming en overlapping tussen de luidsprekers.

Er bestaan passieve en actieve scheidingsfilters. Passieve filters maken gebruik van condensatoren, weerstanden en spoelen. Actieve filters zijn elektronisch. Ze splitsen het signaal voordat ze naar de versterker gaan. Voor elke speaker moet er dus een eindversterker voorzien zijn.

Stereo of surround

Muziek- en geluidbeleving is mogelijk in stereo of surround sound. Bij stereo beluister je de muziek via twee kanalen – dus via een linker- en rechterspeaker. Een speakerset voor surround sound bestaat uit drie speakers, namelijk één centrale speaker en twee achterspeakers. Op deze manier wordt het geluid 360° weergegeven. Stereo is geschikt voor muziekbeleving, terwijl surround eerder bij home-cinema’s wordt toegepast.

Hoeveel luidsprekers zijn nodig?

Wie een luidspreker wil kopen, moet eerst kiezen tussen luidsprekers voor inbouw of voor opbouw. Wat het aantal luidsprekers betreft, is een paar meestal voldoende voor een gewone ruimte. Als het om een grotere ruimte gaat, kan je eventueel opteren voor twee paar luidsprekers. Voor kleine ruimtes is soms één luidspreker voldoende.

Bekijk hier meer handige tips om een luidspreker te kopen

Luidspreker met of zonder versterker

Het al dan niet ingebouwd zijn van een versterker heeft ook een invloed op de werking van de luidspreker. We spreken van actieve luidsprekers als de versterker al is ingebouwd en je dus gewoon nog de bron dient aan te sluiten (analoog of digitaal). Passieve luidsprekers hebben daarentegen nog een afzonderlijke versterker nodig. 

Het is niet zo dat een passieve luidspreker beter zou zijn dan een exemplaar met een ingebouwde versterker of omgekeerd. Elk type heeft voor- en nadelen, afhankelijk van het doel waarvoor je ze wil gebruiken. Een passieve luidspreker biedt bijvoorbeeld meer keuzevrijheid van de totale opstelling, terwijl een actieve luidspreker heel rechttoe rechtaan is in gebruik.

Heb je een specifieke vraag over de werking van een luidspreker voor muziek? Neem rechtstreeks contact op met ons team voor bijkomende uitleg of projectondersteuning. Op onze downloads-pagina vind je ook handige catalogi met een overzicht van al onze producten.

Related posts

Share this content

Add a comment