Luidspreker kopen: de essentie

Geen enkele luidspreker is trouwens hetzelfde. Met andere woorden, elke luidspreker heeft zijn eigen geluid. Een luidspreker kopen: hoe begin je daar nu aan? Waarmee moet je zoal rekening houden en wat zijn de opties voor jouw specifieke situatie?

Bekijk hier ons volledig assortiment luidsprekers

Aantal speakers

Luidsprekers bestaan uit verschillende speakers – ook wel drivers genoemd – die samen het volledige frequentiegebied weergeven. Een luidspreker met een driewegconstructie bevat drie speakers, namelijk de basspeaker (woofer), middenspeaker en tweeter. Soms wordt het volledige frequentiegebied weergegeven door slechts één speaker (full-range). Een luidspreker met een tweewegconstructie komt ook vaak voor. Dit type bevat een basspeaker en een tweeter. De middentonen worden hierbij weergegeven door de basspeaker.

Het aantal speakers heeft een invloed op de spreiding van het geluid, maar is niet belangrijk voor de kwaliteit ervan. De fabricage en techniek bepalen immers de geluidskwaliteit van de muziek. Met andere woorden, om een kwalitatieve luidspreker te kopen, hoef je niet noodzakelijk te opteren voor een systeem met drie of meerdere speakers.

Lees meer over de werking van een luidspreker

Omgevingsgeluiden en decibels

Bij het kiezen van een luidspreker wordt de wattage dikwijls als maatstaf voor de kracht gehanteerd. De wattage is niet onbelangrijk, maar dat is de decibeldruk of dB al evenmin. De decibeldruk is de mate waarin een luidspreker een bepaalde druk kan ontwikkelen. Die druk is nodig om maskerende effecten te vermijden. We spreken van een maskerend effect als de perceptie van de muziek gereduceerd wordt door andere omgevingsgeluiden. We raden daarom aan om een luidspreker te kopen die 10 dB hoger gaat dan het omgevingsgeluid. Vooral professionele en openbare ruimtes hebben vaak te maken met diverse omgevingsgeluiden. Als je de luidspreker in je woning gaat plaatsen, is dit minder van belang.

Passief versus actief

Om een luidspreker te kopen om muziek te beluisteren, moet je een keuze maken tussen een passieve of een actieve luidspreker. Wat is het verschil? Een passieve luidspreker heeft nog een aparte versterker nodig. De luidspreker wordt via een luidsprekerkabel verbonden met de versterker die gekoppeld is aan een bron. Er bestaan ook draadloze versterkers. Deze werken met bluetooth of infrarood-sets.

Actieve luidsprekers hebben een ingebouwde versterker. Klassieke actieve luidsprekers moet je dan nog met een bron verbinden via een kabel. Bij modellen van de nieuwste generatie verloopt dit volledig draadloos omdat er al streaming ingebouwd is. Bij ArtSound zetten we hier sterk op in. Zo ontwikkelden we Artcore, een centrale app op je smartphone of tablet die draadloos communiceert met je luidsprekers. Alle gangbare streamingdiensten (vTuner, Tidal, Airplay, NAS, Spotify, enz.) zijn hierin geïntegreerd. Via deze app kan je bovendien alle ruimtes in je woning bedienen waar een luidspreker is geïnstalleerd.

Of je nu een passieve of actieve luidspreker voor muziek moet kopen, is afhankelijk van je specifieke toepassing. Passieve luidsprekers worden voornamelijk gebruikt bij vaste installaties. Geluidstechnici of muziekprofessionals geven er de voorkeur aan omdat ze dan zelf hun samenstelling kunnen bepalen. Voor residentiële projecten ligt de focus veel meer op comfort, en dat vind je bij actieve luidsprekers. 

Inbouwluidsprekers: esthetisch en onopvallend geïntegreerd

Zoals de benaming al doet vermoeden, wordt dit type van luidspreker volledig ingebouwd in de wand of het plafond. Inbouwluidsprekers zijn ideaal voor ruimtes waar je eigenlijk geen plaats hebt om op een opbouwluidspreker te zetten of voor ruimtes waar een opbouwluidspreker de binnenhuisinrichting verstoort.

Bij ArtSound is de vormgeving al net zo belangrijk als het technische aspect. De grille van de inbouwluidsprekers uit ons assortiment kunnen overschilderd worden om een perfecte match te vormen met de tinten van je interieur.

Oplossingen om luidsprekers in te bouwen

Steeds meer en meer gezinnen kiezen tegenwoordig voor het comfort en de onopvallendheid van inbouwluidsprekers. Ga je binnenkort renoveren? Door gebruik te maken van kant-en-klare inbouwkits kan je luidsprekers zelf vlot integreren in de wand of het plafond en het geluid onvervormd tot zijn recht laten komen. Handige oplossingen zijn onder andere:

  • Stofkit – Je schuift dit metalen huls over het verfijnde binnenwerk. Zo wordt het beschermd tegen stof, vocht en andere stoorzenders.
  • Akoestische kit – Wanneer je een luidspreker in een muur of plafond inbouwt, kunnen vervelende resonanties ontstaan aan de achterzijde van de luidspreker. Met een akoestische kit demp je deze resonanties.
  • Stortbetonkit – Een stortbetonkit heeft als doel om een akoestische ruimte te creëren en zo een mooie klank te geven in betonconstructies. Je dient de kit te installeren vóór je beton giet.

Shop hier handige inbouwkits bij ArtSound

Opbouwluidsprekers: aan de muur of losstaand design

Opbouwluidsprekers zijn luidsprekers die niet ingebouwd worden. Ze vormen een goed alternatief voor ruimtes waar omwille van technische redenen geen inbouwluidspreker geplaatst wordt. Of ze worden gebruikt voor outdoor toepassingen. Ze kunnen op zichzelf staan, of worden aan de muur of het plafond bevestigd. Opbouwluidsprekers kan je snel installeren. Goed om te weten: bij ArtSound is gebruiksgemak een van de prioriteiten. Opbouwluidsprekers worden daarom altijd geleverd met een bijbehorende beugel om te bevestigen aan de wand of het plafond.

Een opbouwluidspreker hoeft niet per se een stijlbreuk met je interieur te betekenen. Er zijn tegenwoordig heel wat compacte modellen op de markt. Een strak en modern luidsprekerdesign wordt zo op een subtiele manier een deel van je interieur.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig om de juiste luidspreker te kopen, of heb je een vraag over de installatie en/of het gebruik ervan? Het team van ArtSound helpt je graag. Je kan steeds rekenen op onze gratis projectondersteuning. Residentieel of professioneel: elk project is voor ons belangrijk. Bekijk enkele veelgestelde vragen of neem rechtstreeks contact met ons op.

Related posts

Share this content

Add a comment