Luidspreker voor buiten: waarop moet je letten?

Ze dienen bestand te zijn tegen regen, vochtigheid en extreem lage of hoge temperaturen. Als je een luidspreker voor buiten wil kopen, zijn onder andere de mate waarin de luidspreker waterproof is, het bereik en de decibeldruk factoren om mee rekening te houden. Bekijk hieronder waarop je moet letten om een luidspreker buiten te gebruiken.

Shop hier luidsprekers voor buiten

Waarom aparte luidsprekers voor buiten?

Een luidspreker is in principe niet echt slijtagegevoelig. Echter, de omgeving waarin de luidspreker zich bevindt heeft wel een grote invloed op de levensduur ervan. Water, stof en extreme temperaturen vormen meestal geen goede combinatie met technologie, tenzij het apparaat speciaal voorzien is op dergelijke omstandigheden. Als je dus je luidsprekers voor outdoor activiteiten wil gebruiken, is het aangeraden om speciale luidsprekers voor buiten aan te schaffen.

Een tweede reden waarom je beter een specifieke luidspreker voor buiten kiest, heeft te maken met het bereik. Dit bereik verwijst naar de oppervlakte die het geluid van de luidspreker ongeveer kan omvatten. Zo zijn er buitenluidsprekers die optimaal functioneren op een terrein van 100 m², maar ook luidsprekers voor kleinere buitenruimtes zoals 40 m² of 50 m².

Waterproof: verschillende gradaties van waterbestendigheid

Als je een luidspreker buiten wil gebruiken, is de waterbestendigheid een essentiële factor. Veel luidsprekers krijgen het label ‘waterproof’, maar het is goed om te weten dat er hierin ook verschillende gradaties bestaan. Afhankelijk van de outdoor toepassing, zal deze waterbestendigheid een belangrijkere rol spelen. Als je de luidspreker bijvoorbeeld op een boot of bij een zwembad gaat plaatsen is een hogere mate van waterbestendigheid aan te raden dan bij een luidspreker die onder een terrasoverkapping geplaatst is of op een andere manier beschermd wordt.

De technische specificaties van buitenluidsprekers vermelden bij ‘waterproof’ een IP-score. IP staat voor ‘ingress protection’ en is een internationale standaard die gebruikt wordt om de verschillende niveaus van afdichting en bescherming tegen water en stof uit te drukken. Het eerste cijfer staat voor de mate van bescherming tegen vaste stoffen, het tweede cijfer drukt de mate van bescherming tegen vocht en water uit. Bij luidsprekers voor buiten vind je vaak de volgende IP-waarden:

  • IP44: spatwaterdicht (geschikt voor afgedekte plaatsen)
  • IP54: stofvrij en spatwaterdicht
  • IP65: beschermd tegen lichte waterstralen
  • IP66: beschermd tegen sterke waterstralen
  • IP67: stofdicht en beschermd tegen onderdompeling (gedurende 30 minuten op 1 m diepte)
  • IP68: stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (geschikt voor alle weersinvloeden)

Waarom de basreflex hermetisch afsluiten?

Sommige luidsprekers zijn uitgerust met een basreflex. Dit is een constructie in de behuizing van de luidspreker waarbij een extra opening de lage frequenties verbetert. Deze opening (‘poort’ of ‘tunnel’) zit meestal aan de voorzijde van de luidspreker. Het heen-en-weer-bewegen van de luidspreker creëert lucht. Deze lucht kan via de basreflex naar buiten.

Bij een luidspreker voor buiten brengt een dergelijke opening het risico met zich mee dat water, vocht en stof naar binnen zouden kunnen komen. Om dit te vermijden, is het aangeraden om de basreflex hermetisch af te sluiten met een bijgeleverde tube.

Waarvoor dient de indoor-outdoor switchknop?

Veel buitenluidsprekers van ArtSound zijn uitgerust met een indoor-outdoor switchknop. Dit is een handige functie waarmee je de luidspreker in de juiste stand kan zetten voor binnen- of buitengebruik, zodat de klank van de luidspreker zich aan de juiste omstandigheden kan aanpassen. In openlucht kan waait het geluid letterlijk weg. Om een luidspreker buiten te gebruiken, heb je dus een andere geluidsinstelling nodig. Dit kan je dan eenvoudig instellen met zo’n switchknop.

Draagbare luidsprekers

Draagbare luidsprekers zijn een bepaald type van opbouwluidsprekers. Zoals de benaming al aangeeft, zijn het luidsprekers die ontworpen zijn om eenvoudig mee te nemen. Veel draagbare luidsprekers zijn ook geschikt om outdoor te gebruiken. Ze zijn meestal uitgerust met een handgreep voor vlot transport en zijn volledig draadloos. Via bluetooth koppel je ze met je smartphone. Ze werken met herlaadbare batterijen. Omdat draagbare luidsprekers vaak buiten gebruikt worden, is het zeker ook belangrijk om rekening te houden met het bereik van deze luidsprekers.

Lightball, een design bluetooth draagbare speaker met licht-effect

Invloed van het omgevingsgeluid

Ongeacht of het nu speakers voor binnen of buiten betreft, het omgevingsgeluid is altijd een factor om rekening mee te houden. Waar luidsprekers voor residentieel gebruik binnen minder geconfronteerd worden met omgevingsgeluid, geldt dit meestal niet voor de situatie buiten. Als het waarnemen van de muziek verminderd wordt door omgevingsgeluiden, kunnen namelijk maskerende effecten optreden. Deze maskerende effecten kan je vermijden door een luidspreker met voldoende decibeldruk (dB) te gebruiken. Kies bij voorkeur een luidspreker die 10 dB hoger gaat dan het omgevingsgeluid.

Advies nodig?

Wil je graag advies over welke buitenspeaker geschikt is voor jouw toepassing? Of heb je een vraag over de installatie en/of het gebruik ervan? Het team van ArtSound staat voor je klaar. Zowel particuliere als professionele klanten kunnen steeds rekenen op onze gratis projectondersteuning. Bekijk enkele veelgestelde vragen of neem rechtstreeks contact met ons op.

Related products

Share this content

Add a comment