Alles over DAB en DAB+

Wat is DAB en DAB+?

DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM. 

Wat zijn de voordelen van DAB+?

DAB+ stelt ons in staat om muziek te ontvangen in HD-klankkwaliteit. Weg met ruis en slechte verbinding! Je ontvangt een radiostation goed of helemaal niet. Daarnaast kan er heel wat bijkomende informatie verstuurd worden zoals een albumcover, verkeersinformatie en weerkaarten.

Sommige radiotoestellen hebben de optie om een live radio-uitzending te pauzeren en terug te spoelen. Pure flexibiliteit en controle. Er zijn zelfs toestellen waar je simpelweg een timer instelt om een bepaalde uitzending of programma op te nemen.

En niet te vergeten: ook DAB+-radio blijft volledig gratis te beluisteren!

 

Hoe ontvang ik DAB+?

Miljoenen mensen luisteren naar de radio elke dag. Een groot deel daarvan luistert naar hun favoriete zender via FM op een traditioneel toestel. Toch stappen meer en meer mensen over naar DAB+ en dat is volledig begrijpelijk. De voordelen zijn namelijk legio!

Kijk hier of je favoriete station DAB+ aanbiedt > Lijst van Belgische stations met DAB+

1. Zoek een internetradio die bij jou past

Natuurlijk moet je eerst en vooral beschikken over een radio die DAB+ kan ontvangen.

2. Voer de automatische scan uit

Als je je gloednieuw DAB+-toestel voor het eerst inschakelt, zal je merken dat er nog niet meteen radiostations te beluisteren zijn. Geen zorgen, dat is perfect normaal. Je toestel moet namelijk alle kanalen even overlopen en alle radiostations met voldoende sterkte opslaan. Dit is namelijk afhankelijk van jouw locatie op dat moment.

3. Geniet van radio in HD-kwaliteit!

 

Wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

Voor internetradio heb je, zoals de naam laat blijken, een goede internetverbinding nodig. Voor mobiel gebruik is dit dus een minder interessante optie. Thuis hoeft dit uiteraard geen enkel probleem te zijn. Dan kan je namelijk genieten van internetradio via jouw WiFi-verbinding.

Een groot voordeel van internetradio is dat je beschikt over duizenden zenders over de landsgrenzen heen. Zo kan je zonder probleem of vertraging luisteren naar je favoriete radiostation in Brazilië. 

Ontdek duizenden internet-radiostations: www.shoutcast.com

Share this content

Add a comment